Dieta cea mai sănătoasă este alcătuită din: fructe, legume, cereale şi nuci. Consumul alimentelor naturale (nerafinate şi cât mai simple) previne şi chiar vindecă bolile.
Alimente de bază
Alimente care furnizează energie:
– cartofi;
– cereale.
Alimente pentru construcţia organismului:
– mazăre;
– ouă;
– fasole;
– nuci.
Alimente proteice:
– vegetale;
– fructe;
– lapte.
Sfaturi practice
– asiguraţi-vă o alimentaţie echilibrată;
– asiguraţi copiilor suficiente alimente din categoria celor pentru construcţie, fără a abuza de nuci. Consumaţi ouă cu reţinere;
– mâncaţi de trei ori pe zi. Micul dejun să fie cât mai abundent, iar cina cât mai uşoară;
– folosiţi în mod variat cele trei grupe de alimente.
Diabetul zaharat – la sfârsitul anului 1997 în România existau 575.000 persoane bolnave de diabet aflate în evidenta centrelor specializate. Se estimează că numarul celor cu diabet nediagnosticat sau latent este şi mai mare, astfel încât aproximativ un milion de români se confruntă cu această maladie de temut.
Ce este diabetul zaharat?
Diabetul este o boală cronică în care nivelul glucozei („zaharului”) din sânge ( glicemia ) creşte peste normal. Excesul de glucoză în sânge este dăunator sănătăţii. Glucoza provine din digestia alimentelor. Pentru a putea pătrunde în celule unde este folosită drept combustibil, glucoza are nevoie de insulină, un hormon secretat de pancreas. Diabetul apare fie din cauza producţiei insuficiente de insulină de către pancreas, fie mai ales datorită insensibilităţii celulare la insulină. În ambele situaţii nivelul glucozei din sânge depaşeşte valorile normale.
Cum se manifestă diabetul?
– sete exagerată;
– urinare frecventă;
– foame sau oboseală exagerată;
– scădere fără motiv în greutate;
– vindecare lentă a rănilor;
– piele uscată, cu senzaţie de mâncărime;
– pierderea sensibilităţii la nivelul extremităţii picoarelor;
– slăbirea vederii.
Tipuri de diabet
Diabetul de tip I: juvenil sau insulino-dependent, care apare la copii sau tineri. Este considerat o boală auto-imună, în care sistemul imun atacă celulele producatoare de insulină din pancreas şi acestă nu mai poate fabrica suficientă insulină. Aceşti bolnavi au adesea nevoie de injecţii cu insulină pentru tot restul vieţii.
Diabetul de tip II: de maturitate sau non-insulino-dependent. Acesta apare la persoane trecute de obicei de 40 de ani şi reprezintă cea mai răspândită formă de diabet (90-95% din total). La aceşti bolnavi, pancreasul produce insulina, dar organismul nu o poate folosi eficient. Rezultatul este acumularea glucozei în sânge (hiperglicemia). Diabetul de tip II apare în 80% din cazuri la persoane supraponderale. Date recente au stabilit că este vorba de o rezistenţă a celulelor la acţiunea insulinei provocată de consumul excesiv de grăsimi animale.
Complicaţii pot aparea la nivelul: ochilor (retinopatia diabetică), rinichilor (nefropatia diabetică), nervilor (neuropatia diabetică), vaselor de sânge (ateroscleroza accelerată), gingiilor, dinţilor, organelor genitale, etc.
Poate fi ţinut diabetul sub control?
Alimentaţie sănătoasă + exerciţiu fizic = controlul diabetului
Dieta
Dacă până recent se recomanda diabeticilor o dietă bogată în grăsimi şi proteine animale (carne, ouă, lactate), în paralel cu controlul strict al consumului de carbohidrati, astăzi recomandările s-au schimbat radical din cauză că aceasta dietă, deşi reuşeşte să menţină nivelul glucozei sangvine sub control, accelerează apariţia complicaţiilor şi ucide pacientul înainte de vreme.
Asociaţia americană de diabet recomandă adoptarea unei diete care să respecte principiile piramidei alimentaţiei sănătoase.
În principiu, o dietă vegetariană variată, bazată pe cereale integrale, legume, fructe, verdeţuri, leguminoase (familia fasolei), nuci şi seminţe este optimă pentru controlul zaharului din sânge şi pentru evitarea complicaţiilor de temut ale diabetului.
Dacă doreşti să te hrăneşti sănătos
– alege alimente din toate cele şase grupe de alimente în fiecare zi;
– foloseşte o varietate cât mai mare de alimente din fiecare grup pentru a obţine toate vitaminele şi mineralele;
– asigură-te că mănânci suficiente amidonoase, verdeţuri, fructe şi lapte şi iaurt degresate;
– consumă cantităţi mai mici de alimente proteice sărace în grăsime;
– consumă cantităţi mici de grăsimi, uleiuri şi dulciuri.
Exerciţiul fizic – acesta este cel de-al doilea pilon esential al tratamentului diabetului. Se porneşte de la nivelul la care se află pacientul şi se creşte treptat, până se ajunge la minimum 5 sesiuni/săptămână.
Ce cuprinde o sesiune? – perioada de încălzire de 10 minute (mers pe jos lent, de ex.), urmată de exerciţii de întindere a muschilor scheletici încă 10 minute. Urmează exerciţiul fizic propriu-zis, care poate fi mers pe jos în pas vioi, alergat, ciclism, înot, etc., şi care durează în medie 30 minute. Se va încheia întotdeauna cu o sesiune de „răcire” a muşchilor, asemanatoare încalzirii.
ATENŢIE
– înainte cu 2 ore de exercitiu şi pe parcursul lui se vor consuma cantităţi generoase de apă pentru a compensa pierderile prin transpiraţie.
– se va acorda o atenţie deosebită calităţii încalţămintei de sport şi îngrijirii piciorului, având în vedere riscul de complicaţii.
Beneficiile exerciţiului fizic
– creşte sensibilitatea celulară la insulină, ceea ce conduce la un mai bun control al glicemiei;
– previne apariţia complicaţiilor cardiovasculare (cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială);
– scade nivelul grăsimilor sangvine;
– ajută la pierderea excesului ponderal, etc.
material prezentat de dr. Gabi Stănoiu