Unde erai tu când am întemeiat pământul? … Atunci când stelele dimineţii izbucneau în cântări de bucurie…? (Iov 38:4,7)
If you wish to understand the Universe, think of energy, frequency and vibration. (Nikola Tesla)
Nicio artă nu are o înrâurire aşa de mare asupra omului ca muzica. (A. Schopenhauer)
Duhul Domnului S-a depărtat de la Saul; şi a fost muncit de un duh rău… Slujitorii lui Saul i-au zis: „Iată că un duh rău… te munceşte. Poruncească numai domnul nostru! Ei vor căuta un om care să ştie să cânte cu harpa (lira); şi, când duhul rău… va fi peste tine, el va cânta…, şi vei fi uşurat.”…când duhul venea peste Saul, David lua harpa şi cânta cu mâna lui; Saul răsufla atunci mai uşor, se simţea uşurat, şi duhul cel rău pleca de la el. (1 Samuel 16)
Vibraţiile din domeniul audibil pentru urechea umană impresionează materia, fie aceasta vie sau nevie. Dacă cristalele de apă sunt expuse anumitor vibraţii sonore sau chiar unor piese muzicale clasice, ele vor adopta forme geometrice deosebit de frumoase, armonioase.
“Muzica nu numai că modifică:
- metabolismul,
- tonusul muscular,
- presiunea sangvină,
- digestia,
- secreţiile interne şi
- respiraţia,
ci este în stare să le modifice mai puternic decât orice alt stimulent”.
(Julius Portnoy, în Music in the Life of Man, 1963)
Muzica vindecă!
Cercetătorii au descoperit că ascultarea unei muzici agreate de ascultători conduce la creşterea nivelului de dopamină în creier de la 6% la 9%. Dopamina (un neurotransmiţător asociat cu starea de plăcere) poate influenţa emoţiile şi dispoziţiile afective trăite de fiinţa umană, modul acesteia de a gândi, fiind corelată cu nivelul de fericire al omului.
S-a demonstrat că muzica clasică, ascultată minim 30 de minute zilnic, determină o reducere semnificativă a simptomelor depresiei. Muzica poate reduce durerea, anxietatea, tristeţea şi stările emoţionale negative, contribuind într-o măsură remarcabilă la eliminarea stresului. (Muzica romantică (Chopin, Liszt, Wagner) amplifică emoţiile, trăirile afective, asanează stările emoţionale negative).
Muzica are o influenţă certă asupra stării afective, a creativităţii şi concentrării,
Muzicienii au un creier mai mare (cerebelul cu 5% mai dezvoltat) decât persoanele care nu au beneficiat de un „antrenament muzical” sistematic.
Efectul Mozart:
Muzica ascultată în timpul vieţii intrauterine este preferată de copii şi după naştere. Inteligenţa copiilor este stimulată dacă ascultă muzica lui Mozart. Vorbirea, atenția, memoria, dar şi capacităţile motorii ale copiilor sub 3 ani sunt dezvoltate cu ajutorul muzicii clasice. (Cântatul la un instrument dezvoltă abilităţile matematice ale copilului, o vedere mai bună în spaţiu, fiind mai pricepuţi la geometrie.)
Muzica lui Mozart activează 99%-100% din scoarța cerebrală. Și, în general, muzica simfonică și de cameră activează creierul în proportie de 90%.
Prof. dr. Ioan Bradu Iamandescu:
„Pe muzică barocă, neuronii capătă un ritm specific geniilor.“
Muzica în stil baroc în special, adică Bach, Telemann, Handel. S-a dovedit că persoanele care învață folosind acest fundal sonor obțin performanțe cu 40% mai mari la testele de memorie.
O cercetare recentă a demonstrat o scădere considerabilă a glicemiei pe fondul audiției muzicii clasice.
Muzica este o putere spirituală în stare să lege toţi oamenii între ei. (George Enescu)
material prezentat de prof. Ștefan Hârlea