Desi pare una dintre cele mai neinsemnate plante, cu o inaltime pana la 25 de cm, fructele lor sunt printre cele mai aromate, mai gustoase si mai parfumate dintre toate fructele de padure.
Perioada de inflorire este in mai-iunie.
Recoltarea frunzelor, pentru ceai, se face primavara.
Fructele se recolteaza incepand cu luna mai, pana in luna august.
Partile folosite: rizomii, frunzele si fructele.
Rizomii sunt folositi sub forma de praf la vindecarea inflamatiilor ficatului.
Frunzele contin tanin elagic, alcool triterpenic, cvercetina, cvercitrina si citrol, acid silicic, saruri minerale, ulei esential, zaharuri si vitamina C.
Unul din preparatele pe baza de fragi, si anume ceaiul de frunze de fragi, poate fi folosit pentru tratarea litiazei biliare, a afectiunilor splinei, a hepatitei, diareei, hemoroizilor, afectiunilor intestinale, astmului, catarului, transpiratiilor nocturne, putand fi amestecat si cu alte ceaiuri.
Infuzia de frunze se prepara din 1-2 lingurite de frunze maruntite peste care se toarna o cana de apa fierbinte. Se administreaza 2-3 cani pe zi.
Fructele contin proteine, hidrati de carbon, saruri de potasiu, fosfor, sodiu, calciu, fier, substante uleioase, acid salicilic, acid citric, vitamina C si vitaminele A, B1 si B2. Dintre zaharuri, predomina levuloza, ceea ce permite consumarea lor si de catre diabetici. Ele potolesc setea, maresc apetitul si actioneaza la digestie
Sucul, infuzia si decoctul de fructe, dar mai ales fructele proaspete sunt recomandate in cazuri de arterioscleroza, hipertensiune, in cazuri de guta, anemii.
Sucul din fructe de fragi ajuta la degeraturi, la indepartarea pietrei de pe dinti.
Ceaiul de fructe uscate se prepara dintr-o mana de fragi uscati, peste care se toarna 2-3 cani de apa clocotita, si se lasa la infuzat pentru cateva minute. Se beau 2-3 cani pe zi.
Fraguta culeasa in perioada infloririi cu frunze si cu rizomi are in amestec cu planta “trei frati patati” efecte uluitoare in tratarea psoriazisului.
Pentru infrumusetare se poate realiza o masca cosmetica, prin zdrobirea fructelor, avand un rol de redare a supletii tenului obosit si combatere a aparitiei ridurilor. Frecarea pistruilor cu suc de fragi, poate duce la disparitia acestora.
Suc de fragi ( 250ml )
- sucul de la 1 lamaie
- 150 gr fragi proaspete
- 1 lingura miere
- apa minerala / plata
- 1 sau 2 cuburi de gheata
Se spala bine fragii sub jet de apa rece, apoi se lasa la scurs cateva minute. Fragii scursi se pun in bolul mixerului, si se mixeaza pama se obtine un piure.
Se pune piureul obtinut intr-un pahar mare impreuna cu sucul de lamaie si siropul de zahar, se amesteca, apoi se completeaza cu apa minerala. Daca se serveste imediat se adauga si un cub de gheata, daca nu se transfera intr-o sticla inchisa ermetic si se pastreaza la frigider.
A se servi cu plăcere într-o zi călduroasă ! ??
material prezentat de Margareta Gancea