O vorbă din bătrâni ne spune că:
trebuie să mănânci dimineața ca un rege, prânzul ca un om din popor și să iei cina ca un om sărac.
Trebuie reținut că în fiecare dimineață trebuie să iei un mic dejun sănătos, cu o combinație optimă de carbohidrați și proteine, care să îți dea energie în timpul zilei. Stomacul fiind gol dimineața, este momentul potrivit să îl umpli cu nutrienți, pentru ca organismul va fi mult mai receptiv. Un mic dejun bogat în proteine te ajută la regenerarea testului muscular. În plus, dacă mănânci dimineața scad șansele să ai poftă de o gustare în timpul zilei, sau de a manca peste masură la urmatoarea masă. Scad deci șansele de a pune pe tine câteva kilograme nedorite. Un mic dejun copios mai înseamnă că organismul va avea suficientă energie pentru a face față sarcinilor din timpul zilei, și nu te vei simți obosit și fără poftă de viață.
Cele mai periculoase alimente pe care le poți mânca dimineața
Cereale cu mult zahăr
Cerealele integrale sunt cea mai bună alegere la micul-dejun, însă cele care au o cantitate mare de zahăr ar trebui evitate. Sunt foarte bogate în zaharuri și sărace în fibre, astfel că, în timpul zilei, te vei confrunta cu scăderi subite ale glicemiei. În aceste condiții, simți nevoia să mănânci dulciuri, te îngrași și te expui riscului de a suferi de boli grave, precum diabet sau chiar cancer.
Mezeluri
Carnea este bogată în proteine, însă consumată procesată este nesănătoasă, din cauza nivelului mare de grăsimi saturate și colesterol. Un studiu a arătat că oamenii care includ în alimentație produse din carne procesată au un risc mai mare cu 44% de a muri prematur.
Suc de fructe (din comerț)
Sucul de fructe natural este plin de nutrienți, însă cel din comerț conține o cantitate mare de zahăr. Dacă nu îl prepari acasă, ai putea la fel de bine să îți iei sucuri carbogazoase.
Pâine albă
Potrivit cercetătorilor de la Școala de Sănătate Publică Harvard, produsele din cereale procesate au o cantitate mică de nutrienți și cresc riscul de diabet și obezitate. Alege produse de panificație din cereale integrale! Îți dau senzația de sațietate și te protejează de boli grave.
Iaurt cu fructe
Iaurtul cu fructe din magazine conține mult zahăr, dar și multe ingrediente artificiale. O metodă sănătoasă este să adaugi fructe în iaurt simplu.
Produse de panificație
Un corn cu ciocolată ori o brioșă poate părea o alegere bună dimineața, însă adevărul este că senzația de sațietate pe care o simți după este falsă. Într-un timp foarte scurt îți va fi din nou foame, din cauza nivelului ridicat de zahăr pe care îl conține.
În viață, primim multe cunoștințe din diferite domenii.
Noi aflăm cum funcționează motorul cu ardere internă, cunoaștem măreția universului, studiem literatura străină, fizica, geografia și multe alte cunoștințe la fel de importante pentru noi.
Însă nimeni nu gândește, că organismul nostru la fel are nevoie ca să-l cunoaștem, să-l studiem.
material redactat și prezentat de dr. Tabita Stănoiu