S-a deschis sezonul socului, una dintre cele mai puternice plante depurative cunoscute în ţara noastră!
Din luna mai şi până la sfârşitul lunii iunie, avem posibilitatea să facem provizii cu flori, frunze şi cu rădăcini de soc pentru farmacia casei până la anul viitor.
Hipocrate atribuia socului:
“foarte bune proprietăţi laxative, diuretice şi ginecologice”.
În schimb, renumitul fitoterapeut francez Eric Favre recomandă folosirea florilor, fructelor şi scoarţei de soc pentru puterea lor tămăduitoare în numeroase afecţiuni.
“Scoarţa de soc, de exemplu, spune fitoterapeutul francez, este renumită pentru calităţile emoliente, sudorifice, diuretice şi laxative”.
Puterea terapeutică a plantei se datorează substanţelor active pe care le conţine socul:
1. bioflavonoizi,
2. mucilagii,
3. acizi graşi Omega 3 şi Omega 6,
4. ulei volatil,
5. tanin şi pectină.
Terapia cu flori de soc este eficientă în zeci de afecţiuni:
1. Constipația, digestia dificilă
2. Gripe și răceli
3. Reducerea greutății, normalizarea tensiunii, îmbunătățirea memoriei și a capacității de concentrare
4. Febră
5. Colesterol
6. Sinuzită și bronșită
7. Reumatism și gută
8. Prevenirea infecțiilor renale și urinare
9. Arsuri de gradele II si III pe suprafețe mici
10. Inflamații gingivale
11. Degerături
Cum se recoltează florile de soc?
În scopuri medicinale se utilizează florile recoltate la începutul înfloririi, cand 75 % din flori sunt înflorite. Recoltarea se face pe timp frumos, după ce se ridică roua tăind cu foarfeca sau cuţitul întreaga inflorescenţă imediat de sub locul de ramificare. Inflorescenţele recoltate se pun la uscare la soare puternic, care le păstrează culoarea alb-crem, cu florile în sus, într-un singur strat, pe rame acoperite cu hârtie. Produsul obţinut are miros plăcut aromatic, iar gustul este la început dulceag, apoi iute.
Pentru iarna, florile de soc se pot usca si ambala in pungi de hartie.
Ce efecte terapeutice au fructele de soc?
Fructele de soc curăţă rinichii, stomacul şi se recomandă mai ales sedentarilor, predispuşi la obezitate.
De asemenea, fructele de soc au şi efect laxativ, datorită conţinutului de tiroxină şi fructoză din compoziţia lor. Mai mult, preparatele din fructe de soc ajută la tratarea bolilor degenerative şi au un rol dovedit în prevenirea bolii canceroase şi tumorilor benigne. Potrivit unor cercetări recente, această terapie prelungeşte tinereaţea biologică. Nu în ultimul rând, extractul acesta din fructe de soc este un concurent redutabil al medicamentelor antivirale.
Cum se recoltează fructele de soc?
Fructele se recoltează dimineaţa, în zilele de toamnă (lunile septembrie-octombrie), când sunt la maturitate deplină, având culoarea neagră. Se usucă la soare sau în încăperi încălzite şi bine ventilate, iar în toamnele reci se usucă artificial, la 50-60gr.C.
Suc proaspăt din fructe
Boabele bine coapte, negre la culoare şi gust dulce, se zdrobesc cu un mixer sau manual, cu ajutorul unei linguri de lemn, după care se strecoară printr-un tifon dublu în sticle curate, care se depozitează la rece. Se administrează zilnic 3-5 linguri (la adulţi) şi 3 linguriţe (la copii), pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de mese, pentru tratarea constipaţiei, a colitelor de putrefacţie, dezintoxicarea şi întărirea capacităţii de apărare a organismului.
Ce importanță are scoarța de soc?
Scoarţa are proprietăţi drastic diuretice, purgative, laxative, antireumatice şi antigutoase, cu efecte directe în hidropizie (boala de apă), reumatism, gută, boli ale căilor urinare, colică renală, nefrite cu edeme la picioare, retenţie urinară, litiază renală, epilepsie, constipaţie şi viermi intestinali. În caz de hidropizie, are o eficacitate extraordinară, scoţând apa din corp atât de energic, încât nu mai este nevoie de o altă doctorie. Se consumă sub formă de decoct din 2 pumni de scoarţă care se fierb într-un litru de apă, până scade la jumătate din capacitate; se bea o jumătate de litru pe zi, fracţionată în 3 prize, pe stomacul gol. În caz de nefrite şi ascită (ciroză umedă), la decoctul din scoarţă se adaugă extract de ienupăr şi se bea câte o linguriţă, la intervale de 2 ore.
Dar funzele?
Frunzele sunt recomandate atât intern, cât şi extern, constituind un bun remediu de a scoate din corp tot răul ce s-a adunat în cursul iernii şi care se manifestă prin aşa-zisele boli de primăvară (mâncărime de piele, diaree, colite). Ceaiul din 6-8 frunze proaspete, tocate mărunt, luat în fiecare dimineaţă, cu o oră înainte de micul dejun, are un puternic efect de depurare a sângelui. Frunzele proaspete, sub formă de cataplasme, se aplică pe arsuri, contuzii, hemoroizi externi şi zone cu dureri reumatice. Frunzele fierte în apă se aplică sub formă de cataplasme calde pe răni, bube, şi erizipel, legându-se cu o faşă curată.
Rețetă – Socată cu miere
Ingrediente:
15 flori de soc
5 l apă
5 gr drojdie
1 kg miere
3 lămâi
Mod de preparare
Florile de soc se trec prin apa rece, apoi se pun intr-un borcan mare de 5 l. Peste se adauga mierea diluata in apa, lamaile taiate felii, drojdia si apa pana umplem borcanul. Se amesteca cateva secunde, se acopera borcanul cu un tifon si se lasa la soare cateva zile.
Cand este gata, se trage in sticle si se tine la rece. Se serveste rece.
Enjoy ! ??
material prezentat de dr. Tabita Stănoiu