Știați că lămâia:
– nu provoacă aciditate gastrică;
– are multă vitamina C;
– ajută la echilibrul alimentar datorită faptului că în stare naturală este acompaniată și de alte substanțe care au valoare nutritivă mare (seleniu, fibre, vitamina P, acizi organici);
– poate fi folosită în orice mâncare pentru că are un aport caloric mic;
– are valoarea optimă de utilizare a calciului în organism datorită prezenței vitaminei C și a acizilor organici care fac asimilarea mai ușoară?
Știați că un măr pe zi ține doctorul la distanță?
Fructele sunt cunoscute ca alimente care ne protejează de boli în mai multe feluri:
– ne fac poftă de mâncare
– sunt sărace în calorii și bogate în fibre
– constituie una dintre cele mai bune surse de vitamine și de substanțe minerale
– sunt îndulcitori naturali pentru deserturile sănătoase
– sunt recunoscute ca buni regulatori ai digestiei
– au valoare energetică și ne ajută în menținerea greutății corporale prin conținutul lor redus de calorii și ridicat în apă
– pectina, o substanță conținută de fructe, are rolul de a reduce efectul colesterolului.
Știați că bananele:
– lubrefiază intestinele și plămânii;
– pot trata constipația și ulcerul;
– sunt benefice în stări de sete excesivă și uscăciune;
– detoxifică organismul;
– bogate în potasiu, bananele sunt folosite extensiv în cazurile de hipertensiune;
– sunt ușor de digerat;
– au efect hidratant?
♥ – 1-2 banane bine coapte, de două ori pe zi sunt indicate în alimentația persoanelor în varstă (după cum se știe, presiunea arterială, uscăciunea și digestia tind să se înrăutățească odată cu creșterea în vârstă).
Știați că portocala:
– consumată zilnic acoperă necesarul de vitamina C al corpului;
– conține fibre;
– este bogată în minerale (potasiu, calciu, magneziu);
– are acid folic și fosforic bun pentru dezvoltarea în condiții optime a creierului;
– consumând suc de portocale scădeți riscul formării de pietre la rinichi?
Știați că pepenele galben:
– ajută tiroida, dar și alte glande;
– pulpa fructului de pepene galben contine principii active cu structură asemănătoare tirozinei, care pot modifica activ secreția glandei tiroidei;
– influențează direct iodarea tirozinei, procesul care ajută la fabricarea hormonilor tiroidei în țesutul glandei?
Știați că pepenele roșu:
– curăță și detoxifică interiorul organismului, ajutând la eliminarea toxinelor din ficat, la protejarea intestinelor subțiri și la stimularea activițății rinichilor;
– se numără printre alimentele indicate și în cazul persoanelor suferind de inimă, având în compoziția sa o cantitate infimă de grăsimi saturate;
– grație capacităților sale diuretice, pepenele roșu este recomandat în dieta persoanelor cu pietre la rinichi sau în a celor suferinzi de gută;
– are un puternic și eficient efect hidratant al organismului?
„Energia naște energie, iar lenea, oboseală maximă” – Tudor Mușatescu
material prezentat de dr. Elena Ciovică