Unul dintre primele condimente folosite de oameni este SUSANUL.
El provine din India şi Orientul Îndepărtat. Această plantă este folosită în cele mai variate moduri: în China, este folosita pentru a fabrica cerneală, iar florile de susan, ce contin substante aromatice, sunt utilizate în industria parfumurilor.
Descriere
Susanul este o planta erbacee, tropicala, anuală, care atinge înălţimea de 1-2 metri. În pământ are o rădăcină micuta, doar puţin dezvoltata, urmata de un stem drept, ramificat şi acoperit cu puf. Frunzele au forme variate, fiind ovale sau lanceolate, avand un strat de puf pe ambele părţi. Florile sunt de culoare violet sau alba, fiind apoi urmate de păstăi de 3 cm, care conţin multe seminţe. Acestea sunt mici şi au o lungime de 3,5 mm. Culoarea lor variaza de la alb-gălbui la rosu, maro sau negru. Semintele uscate au gust asemanator nucilor, care se intensifica atunci când sunt prăjite în tigaie. Când sunt decorticate, au o culoare bej sau lăptoasa.
Proprietăţi şi beneficii
Semintele de susan contin substante grase, antioxidanţi, substanţe proteice, sesamol, arginină şi celuloză, substanţe minerale şi calciu. În acest fel, semintele de susan au un aport nutritiv foarte mare. Deşi seminţele de susan ajută la reglarea metabolismului, se recomandă consumul lor cu prudenţă, deoarece au foarte multe calorii. 35 de grame de seminţe, cam un sfert de ceaşcă, conţin în jur de 200 de calorii. Dincolo de aceşti nutrienţi esenţiali, seminţele de susan furnizează organismului carbohidraţi buni, grăsimi sănătoase, magneziu, fier, fosfor, vitamina B1, vitamina E, zinc, mangan, calciu si cupru.
Tratamente
Planta are proprietăţi terapeutice remarcabile. Semintele de susan au o mare valoare energetică . Seminţele pot fi, prin urmare, folosite în alimentaţie, puse pe covrigei sau paine. Din seminţe de susan alb, prin presare la rece, se poate obtine un ulei, care are o importanta valoare terapeutică , fiind utilizat pentru masaje, dar si in bucatarie.
Susanul este recomandat în tratarea insomniei sau afectiunilor legate de nutritie. Fiind bogate in arginina, semintele de susan impiedica dezvoltarea tumorilor, ajuta la detoxifierea ficatului şi rinichilor şi îmbunătăţeste sistemul imunitar. Ele ajuta, de asemenea, la cresterea fertilitatii.
Aceasta planta are proprietati antireumatice şi anticanceroase. Având efecte antifungice si bactericide, uleiul este folosit în tratarea afectiunilor gingivale. Pentru prevenirea paradontozei, 2-3 picaturi de ulei de susan se aplica seara pe gingii, dupa spalarea dintilor. Gingiile sunt masate uşor, iar tratamentul trebuie repetat în fiecare seară, pentru o perioadă de minimum 3 luni.
Uleiul de susan are si efecte laxative. Uleiul de susan rafinat este folosit în industria produselor cosmetice, pentru a face săpun. Frunzele de susan, bogate în substanţe mucilaginoase, sunt folosite, in combinatii cu alte plante, pentru tratarea dizenteriei şi holerei.
Pe lângă aceste lucruri, seminţele de susan protejează organismul de mai multe afecţiuni cum ar fi bolile de inimă, inflamaţiile de la nivelul oaselor şi articulaţiilor şi îmbunătăţesc calitatea somnului. Seminţele de susan sunt recomandate şi pentru că scad nivelul colesterolului şi reglează tensiunea arterială. Ele pot preveni osteoporoza datorită calciului conţinut. Au efect detoxifiant pentru ficat şi rinichi. Seminţele de susan întăresc sistemul imunitar, mai ales în cazurile de oboseala cronică şi convalescenţă. Uleiul de susan are proprietăţi emoliente şi ajută la păstrarea pielii fine.
Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale seminţelor de susan se referă la efectul antiinflamator şi antioxidant pe care acestea îl au asupra organismului. Seminţele scad efectul radioterapiei si neutralizeaza radicalii liberi, previn şi sunt adjuvante în artrită, astm, migrene, dureri asociate ciclului menstrual, şi în scleroza multiplă. Specialiştii susţin că substantele din seminţele de susan inhibă dezvoltarea celulelor canceroase în melanomul malign precum şi în cazul cancerului de colon.
În concluzie
Consumul regulat al seminţelor de susan se dovedeşte a fi o decizie importantă atunci când vine vorba despre a avea o viaţa echilibrată şi sănătoasă.
Reţetă Humus
Se prajesc intr-o tigaie fara grasime seminte de susan, avand grija sa amestecam mereu, deoarece se pot arde foarte repede. Ele trebuie sa aiba o culoare auriu inchis si sa fie lucioase. Dupa ce se racesc, se macina in rasnita de cafea si se amesteca cu ulei de floarea soarelui pana capata consistenta unei paste groase. Se pune si putina sare.
Separat, se fierb 2 cani de naut inmuiat de cu seara (poate fi si din conserva). Se paseaza sau se da prin masina de tocat, la fel ca la fasole batuta. Se pune pasta de susan dupa gust (cam ½ cana), sare, ulei, zeama de lamaie si 2-3 catei de usturoi. Se bate bine cu telul sau mixerul si se serveste cu pofta.
Pasta de susan se poate adauga si in salata de vinete, alaturi de usturoi si zeama de lamiae, fiind o reteta de origine araba, foarte gustoasa.
material prezentat de Crenguţa Petrescu