1 Corinteni 12:12: Căci, după cum trupul este unul şi are multe mădulare, şi după cum toate mădularele trupului, măcar că sunt mai multe, sunt un singur trup, – tot aşa este şi Hristos.
1 Corinteni 12:22: Ba mai mult, mădularele trupului, care par mai slabe, sunt de neapărată trebuinţă.
1 Corinteni 12:26: Şi dacă suferă un mădular, toate mădularele suferă împreună cu el; dacă este preţuit un mădular, toate mădularele se bucură împreună cu el.
I. Structura pielii:
Pielea sau tegumentul este derivatul conjunctivo-eptelial care acopera toata suprafata corpului. Este un organ elastic si impermeabil pentru unele solutii si gaze, ca si pentru microbi.
Pielea are o suprafata de 1,5m patrati si o grosime de 1-4 mm.
Culoarea pielii este data de:
– cantitatea de pigment din epiderm;
– circulatia sangvina din derm;
– stratul de grasime din epiderm.
Histologic, pielea este alcatuita din trei straturi principale:
– Epidermul;
– Dermul;
– Hipodermul.
II. Anexele pielii:
Anexele glandulare:
– glandele sebacee;
– glandele sudoripare;
– glandele mamare.
Anexele cornoase:
– par;
– unghii.
III. Functiile pielii:
1. separa organismul de mediul inconjurator si-l apara de o serie de influente externe;
2. stratul cornos fiind impermeabil opreste evaporarea lichidelor tisulare cat si patrunderea in organism a substantelor din mediul extern;
3. neutralizeaza unele substante iritante cu care vine in contact;
4. apara organismul impotriva radiatiilor din mediul extern;
5. sub influenta razelor ultraviolete se formeaza in piele vitamina D, care influenteaza metabolismul sarurilor de Ca. jucand un rol important in osteogeneza;
6. intervine in procesul de termoreglare aI organismului prin vasoconstrictie cand tempreatura mediului scade si vasodilatatie cand temperatura mediului creste;
7. este un vast organ de simt datorita numerosilor receptori pentru sensibilitate tactila, termica si dureroasa;
8. participa intr-o mica masura la respiratie;
9. participa la secretie:
– secreta sudoarea cu rol depurativ;
– secreta sebumul cu rol lubrefiant.
Stiati că?
Pielea este cel mai mare organ al copului. La un corp de adult, 15% din greutatea totala a corpului este piele.
Un centimetru patrat de piele umana contine 200 terminatii nervoase, 10 fire de par, muschi microscopici, 100 glande sudoripare, 15 glande sebacee, 3 vase de sange, 12 receptori de caldura si 2 receptori de frig precum si 25 de receptori sensibili la presiune.
Principalele boli de piele:
– acneea;
– eczema;
– psoriazis;
– rozaceea;
– infecții micotice;
– dermatita;
– pielea uscată;
– onicomicoze;
– alopecie;
– prurit.
Pentru prevenirea acestor boli, trebuie ca toate organele sa functioneze perfect, sistemul sa fie in echilibru, alimentatia sa fie variata si sa corespunda consumului de energie. Regimul alimentar are o mare importanta, deoarece multe afectiuni cutanate (eczema, acneea) sunt direct influentate de tulburarile aparatului digestiv, al nutritiei, starii ficatului.
Curatenia este unul dintre elementele cele mai importante ale prevenirii bolilor dermatologice.
Reguli pentru prevenirea pielii uscate:
Aspectul tegumentelor uscate este cunoscut, intr-o oarecare masura, de toata lumea. Pliurile cutanate devin din ce in ce mai evidentiate, pielea capatand un aspect solzos si tocit, avand un caracter rugos. In cadrul stadiilor mai avansate ale afectiunii, pielea poate capata un aspect de plasa de peste, aspect asemenator, oarecum, si cu liniile de spartura ale unui vas ceramic.
Regula 1: Imi protejez pielea de soare
Ca sa ai o piele sanatoasa, nu iesi in soare puternic fara protectie. Aplica o crema cu un factor de protectie care este adaptat pielii tale. Reaplica-l din cand in cand. Este extrem de recomandat sa nu iesi la soare in timpul orelor periculoase ale zilei.
Regula 2: Folosesc doar sapun delicat
Pielea are tendinta de a se usca, mai ales dupa ce faci un dus? Este important sa folosesti un produs delicat pentru curatare. Daca folosesti produse prea dure, pielea ta va deveni prea uscata cu senzatii de disconfort. Cele mai bune produse sunt cele bogate in lipide.
Regula 3: La duș!
Un dus este mai bun decat o baie pentru pielea ta, pentru ca acesta din urma o deshidrateaza. Ai grija ca apa sa fie mai degraba calduta decat fierbinte. Pentru cei care iubesc sa faca baie, este ok sa faceti una din cand cand. Totusi, evitati sa stati in apa prea mult.
Regula 4: Arta tapotarii pielii uscate
Inainte sa iesi din dus, clatiti intregul corp foarte bine pentru a elimina orice urma de produs de curatare. Apoi usuca pielea tamponand cu delicatete picioarele, pieptul, bratele cu un prosop. NU frecati agresiv pielea pana cand se usuca.
Regula 5: Imi hidratez zilnic pielea
Transforma hidratarea pielii intr-un obicei zilnic. Dupa ce usuci cu delicatete pielea cu un prosop, foloseste o crema potrivita care sa hidrateze efectiv pielea. Crema va ajuta la refacerea filmului hidrolipidic care acopera epiderma. Nu uitati ca toate tipurile de piele necesita hidratare.
Regula 6: Cand este frig, ma imbrac calduros
Ai observat ca pielea devine mai sensibila mai ales pe timpul iernii? Vremea rece, ca si vantul si soarele, are tendinta de a usca pielea, lasand-o cu o senzatie inconfortabila de strangere si usturime. Odata cu scaderea temperaturii ai grija sa te imbraci mai gros. Si nu uita sa iti protejezi mainile.
Regula 7: Beau multa apa
Pentru a avea o piele frumoasa, corpul tau are nevoie de o cantitate suficienta de lichid. Ai grija sa bei suficienta apa, aproximativ 8 pahare pe zi. Un pahar de apa cand te trezesti, ceai la micul-dejun, apa minerala pe parcursul zilei, infuzie de plante seara. Astfel poti sa bei suficient pentru ca organismul tau sa fie hidratat.
Regula 8: Mananc sanatos, respect principiile unei alimentatii echilibrate
O dieta sanatoasa si echilibrata nu este buna doar pentru corpul tau, ci si pentru pielea ta. In fiecare zi ar trebui sa mananci 5 fructe si legume, care sunt bogate in antioxidanti. Acest lucru te ajuta sa ai o piele frumoasa si sanatoasa.
Regula 9: Imi fac somnul de frumusete
Daca dormi suficient, pielea ta va fi radioasa si sanatoasa. Corpul tau are nevoie de o anumita cantitate de somn ca sa ramana sanatos: 7, 8, 9 ore…
Să nu uităm
„Şi dacă suferă un mădular, toate mădularele suferă împreună cu el; dacă este preţuit un mădular, toate mădularele se bucură împreună cu el.” (1 Corinteni 12:26)
„Nu ştiţi că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt, care locuieşte în voi, şi pe care L-aţi primit de la Dumnezeu? Şi că voi nu sunteţi ai voştri?” (1 Corinteni 6:19)
material redactat de dr. Tabita Stănoiu